TÉMÁK, Kategóriák

Mit lehet tenni a kényszerneurózisos betegség és a rögeszmék ellen?

609
HOZZÁSZÓLÁS:

A kényszerneurózisos beteg rendszeresen ismétlődő cselekvéssorozatok véghezvitelére érez késztetést. Ez az állapot hosszasan fennáll, és a beteg akarva sem tud megszabadulni szokásától.fulzugas-stressz-szorongas-migren-fejfajas-03

A legtöbb ember már igen korán fölvesz bizonyos szokásokat. Ezek néha babonákon alapulnak (pl. egy szerencsepatkó megérintése, a járda repedéseinek átlépése), és gyakran a napi beidegződések részévé válnak (pl. meghatározott sorrendben való felöltözés).

Vannak biztonsági okokból fölvett szokások is (pl. az illető kiszállás után többször is ellenőrzi, hogy kocsijának minden ajtaja zárva van-e, vagy többször is megnézi, hogy a gáztűzhely lángját elzárta-e, mielőtt elmegy otthonról). Másokban valamilyen gondolat, elképzelés, dallam, emlékeztetőnek szánt mozzanat motoszkál szüntelenül.

Az ilyen gondolatok és szokások legnagyobb részével együtt lehet élni, nem zavarják túlságosan a mindennapi életet, sőt bizonyos fokig ésszerűek, vagy legalábbis ártalmatlanok. Egyesek azonban túl sokat foglalkoznak ezekkel a gondolatokkal és tettekkel, így azok kisiklanak az ellenőrzés alól, és kórossá válnak.

A kényszerképzetes viselkedést a legtöbb esetben erős szorongás kíséri. A szorongás oka az illető attól való félelme, hogy valami rossz, szerencsétlen, kellemetlen dolog történik, ha nem engedelmeskedik gondolatainak, nem hajtja végre a rögzült cselekvéssort. A beteg például azt gondolhatja, hogy ha nem tartja makulátlanul tisztán saját magát és a háza táját, akkor megkap valamilyen fertőzést vagy betegséget, ezért reggeltől estig mosakszik, mos, mosogat, ha kell, ha nem.

Ha ezt nem teszi meg, egyre inkább szorong, kényelmetlenül érzi magát, mígnem úrrá lesz rajta a kóros belső késztetés. Egyes betegek állandóan ellenőrzik, hogy az ajtók és ablakok be vannak-e csukva, vagy a tárgyakat és díszeket egy meghatározott rendben helyezik el. Vannak, akik kerülnek bizonyos tárgyakat, helyeket és helyzeteket, vagy ismételten ellenőrzik, hogy nem ejtettek-e le vagy veszítettek-e el valamit.

A félelem vagy szorongás alapja logikus lehet. Nagyon is ésszerű, ha attól fél valaki, hogy égve felejtette a gázt, és az tüzet okozhat. A félelem azonban irracionális tettekhez vezethet; olyasmihez, ami már felesleges (pl. hogy percenként kirohanjon a konyhába, hogy megnézze, ki van-e kapcsolva a gáz).

Általában a kényszerképzetek is a félelemben és szorongásban gyökereznek. Ha az Illető nagyon aggódik az egészségi állapota miatt, gondolatban végigmegy egy hosszú és bonyolult ellenőrző listán, hogy megbizonyosodjék róla, minden porcikája rendben van-e.

A rögeszmés gondolatok sokszor attól való félelméből fakadnak, hogy valami visszataszító vagy iszonyatos dolgot tesz, például trágár szavakat ír egy levélben, megüt valakit, vagy nyilvánosan valamilyen közszeméremsértő cselekedetre ragadtatja magát.

A kényszerneurózis, ha nem kezelik, tönkreteheti a beteg és környezete életét, ráadásul egyéb bajokat (pl. depressziót, alultápláltságot) vonhat maga után.

A súlyos esetek kezelését feltétlenül szakemberre kell bízni. Mindamellett egy-két alternatív gyógymód is bizonyítottan hasznos lehet. A pszichoterápiáról – különösen a viselkedésterápiáról– kimutatták, hogy az állapot enyhítése és ellenőrzése szempontjából van némi jótékony hatása.

Mit ajánl a természetgyógyász?

MŰVÉSZETI TERÁPIA

Nagy segítség lehet a beteg számára, ha valamennyire kiadhatja magából azt a félelmet, feszültséget és haragot, amely a rituallzált viselkedéshez vezetett. Bár a megszülető műalkotás egyszerű, mégis kommunikációs csatornaként szerepel, s szelepként, melyen át eltávozhat a mélyre fojtott harag. Agyag vagy más, formálható anyag segítségével különösen hasznosan lehet az érzelmeket felszabadítani.

VISELKEDÉSTERÁPIA

Az ismétlődő gondolatok és cselekedetek a félelem és a szorongás levezetésének Is tekinthetők. A terapeuta ehelyett hatékonyabb levezetési módokat kínál fel és tanít meg betegének, például a relaxációt. A kóros reakció megelőzése szintén a kezelés részét alkotja: a beteget arra ösztönzik, hogy azt a bizonyos gondolatot vagy cselekvést ne ismételgesse. Így fölfedezheti, hogy semmi rossz nem történik, s irracionális félelmei sem Igazolódnak be.

AUTOGÉN TRÉNING

A kényszerneurózist gyakran nehéz leküzdeni, de az autogén tréningnek sok előnyös hatása lehet. Egy tapasztalt terapeuta nagy haladást érhet el.

Egyéb alternatív gyógymódok

Színgyógyászat

Ha a baj régi, megoldatlan problémákban gyökeredzik, meg kell próbálni tanácsadás útján nagyon óvatosan megtömi a betegben kialakult képzeteket. Ez sokszor nehéz, mivel a kényszeres viselkedés mozgatórugói a betegben nem tudatosulnak.

A kényszerképzetek jelentéktelen, buta, de ártalmatlan cselekedetekben éppúgy megnyilvánulhatnak, mint komoly bűntettekben. A tapasztalt, nagy tudású terapeuta által végzett színtanácsadás során a világos mályvaszín relaxációval egybekötött alkalmazása állítólag meg tudja törni az ördögi kört.

A színtanácsadó döntő feladatának tartja, hogy a beteget tapintatosan megismertesse önmagával. A relaxáció, a színek és a zene alkalmazása, valamint a tanácsadás együtt igen eredményes lehet.

Mit mond az orvos?

Valószínűtlen, hogy a kényszerneurózis egyszer csak magától elmúlik, és többé nem igényel kezelést. A depressziós tüneteket az orvos enyhítheti azzal, ha meghatározza és elmagyarázza a betegnek a baj okát, és esetleg antidepresszáns gyógyszert is felír.

A súlyos rögeszmés, kényszeres viselkedést nehéz kezelni, bár idővel magától Is javul. A gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia eredményei nem túl biztatók; a betegség sikeres kezelése attól Is függ, hogy a beteg változtat-e életmódján, csökkentve a betegség súlyosbodásában szerepet játszó stresszt.

609
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]